Wat zijn Kites?

Algemeen:

Kites is de Engelse benaming voor windvliegers of "cerfs-volants" in het Frans of "drachenkiste" in het Duits. Kites worden grosso modo op 2 verschillende manieren ingedeeld: enerzijds de "met stokken" en "stokloze" (matrassen) en anderzijds volgens het aantal stuurlijnen, nl. zijn er de één-, twee- en vierlijners.

Eenlijners:

Nieuwpoort SkyDe éénlijners (met stokken) zijn vooral onder de ruitvorm gekend en worden op het strand veel door kinderen gebruikt. De meer ingewikkelde vormen worden als referentie gebruikt, of als vaandel gebruikt om de windrichting aan te geven of louter als amusement. Verder zijn er de meer speciale éénlijners zoals de rokkaku, doosvliegers en 2D en 3D figuren (vooral op festivals veel te zien - zie ook foto galerij). Door de jaren heen zijn steeds meer volwassenen gestart met het zelf bouwen van al dan niet complexe éénlijners, waardoor er soms wel opmerkelijke dingen in de lucht hangen. Eenlijners zonder stokken heb je ook weer in verschillende vorm: de Flow-forms, de opblaasbare vormen, en lijnhangers en dergelijke meer. Het maakt dat de lucht meestal vol hangt met een grote diversiteit, het loont de moeite om ze eens rustig te bekijken als je de kans hebt!

 

Tweelijners

Le VirusDe tweelijners (met stokken), zijn vliegers die in eerste instantie zeer goed bestuurbaar zijn en vrijwel altijd een delta vorm hebben. Deze worden verder onderverdeeld in ballet (precisie), trick kiting (enkel tricks), freestyle (combinatie van trick en ballet) en vervolgens powerkiting. Deze laatste is een delta kite met twee lijnen, die door zijn oppervlakte en vormgeving voldoende trekkracht kan ontwikkelen om zich wat te amuseren en de armen en bewegingen wat te oefenen, deze zijn de laatste tijd iets meer in opgang ook al gebeuren er regelmatig ongelukjes mee. De eerste drie vormen komen in België niet echt van de grond, doch hebben wel een vrij harde kern van beoefenaars. Eens gebeten door het tweelijnersvirus laat het je niet echt meer los ;-) Deze kites worden ook gevlogen in de breedste windkracht schaal 0bft - 4/5bft. Zelfs in een sporthal kan er met de lichtste modellen gevlogen worden. Men heeft dan ''wind'' in de kite door achterwaarts te stappen.

Vierlijners

De vierlijners bestaan met en zonder stokken. Deze zonder stokken zijn de matrassen en worden verder ook vermeld als powerkites. Deze kites zijn in staat een grote trekkracht op te leveren wat maakt dat deze uitermate geschikt zijn om te buggy-, ski-, surfkiting en om aan manlifting te doen. Dit laatste is wel af te raden (in UK ooit iemand met 5 ruggengraat breuken en een beetje dood wegens een slechte landing). Deze kites worden bij voorkeur gevlogen van 1,5-6bft. Kite-surfen zal in België voortaan streng gereglementeerd worden, gezien de talloze ongevallen met dit soort kites. Daarnaast zijn er de ultraprecies bestuurbare (met wat ervaring tot op de millimeter!!!) vierlijners met stokken en deze hebben meestal de vorm van twee driehoeken in een rechthoekig vlak dat met twee lijnen van boven en twee lijnen van onder gestuurd kan worden en hierdoor niet enkel vooruit maar ook achteruit kan vliegen. Teams specialiseren zich dan ook voor wedstrijden om van de ene figuur in de andere over te gaan, qua vormen en figuren heeft het wel wat weg van waterballet. Deze worden gevlogen van 0,5-5bft.

   

Iedereen overal welkom:


Door de CoViD-19 crisis is het opstellen van een kalender een onzekere zaak. Zodra een activiteit kan/zal doorgaan staat die hier in het rood en is deze boodschap verdwenen.


18 april 2020 Derde -[ZATERDAG]- Zeebrugge


1/2/3 mei 2020 Tricks Party weekend Zeebrugge

17 mei 2020 Derde zondag Zeebrugge

21 juni 2020 Derde -[ZATERDAG]- Zeebrugge

19 juli 2020 Derde zondag Zeebrugge

16 augustus 2020 Derde zondag Zeebrugge

20 september 2020 Derde zondag Zeebrugge

18 oktober 2020 Derde zondag Zeebrugge

15 november 2020 Derde zondag Zeebrugge

20 december 2020 Derde zondag Zeebrugge

 

 

 
 
   
© @Tweelijners