Half Axel

Algemene omschrijving

Een halve axel wordt uitgevoerd als de kite met beide vleugelpunten vertikaal boven elkaar hangt. Je gebruikt de half axel vooral om een horizontale vliegrichting om te draaien of in één van de verschillende cascade-vormen. Voorbeeld: je vliegt van links naar rechts, zo''n 5 meter boven de grond. Zodra de kite vertraagd (door het naderen van de windvensterrand) geef je de bovenste vleugel een beetje lijn, zodat die achterover gaat hangen (een 10-tal cm is voldoende). Dan geef je met dezelfde hand (de linker, in dit voorbeeld) de axel-ruk. De kite gaat nu een halve axel draaien, waardoor die met de neus naar links gaat wijzen en je meteen weer verder kan vliegen. Als je er wat op oefent kan dit al redelijk spectaculair zijn, zo''n kite die ter plaatse rechtsomkeer maakt. Je kan ook de halve axel voorbereiden door de onderste vleugel een stukje naar je toe te trekken alvorens de bovenste vleugel een ruk te geven. De beste manier is deze: je vliegt een horizontale lijn en doet de set-up voor de halve axel (in weinig wind: de bovenste vleugel wat lijn geven; in hardere wind: de onderste vleugel een klein rukje geven). Doe dan de ruk aan de bovenste vleugel en geef wat touw met de onderste lijn. Zodra de kite op de buik ligt (met de neus van u weg) ga je met de andere hand (die daarnet voor de onderste vleugel was) de kite oprichten om die klaar te zetten om horizontaal weg te vliegen in de andere richting. Dit wegvliegen doe je door beide lijnen gelijktijdig aan te trekken. Deze manier van half axel is de start van alle vormen van cascades.

Tricksparty omschrijving

De HALF AXEL start gedurende een horizontale vlucht en draait eigenlijk de vliegrichting om. De kite valt op de buik, de neus wegwijzend van de piloot en draait 180°. De kite wordt dan terug in vlucht gebracht met de neus in de tegenovergestelde richting, wegvliegend in een rechte lijn. De initiële vliegrichting heeft geen belang (mag dus links of rechts). Het laag uitvoeren van de trick geeft meer punten.

Aandachtspunten voor de beoordeling

Zuivere halve draai en geen snelheid verlies voor de inzet van de halve draai. In het midden van het windvenster. Horizontaal IN en UIT. Geen hoogteverlies.

Stephan Fiers:

'ResponsiveMedia' plugin by Geoff Hayward.

Christian Derefat demonstreert de halve axel twee keer:

'ResponsiveMedia' plugin by Geoff Hayward.

'ResponsiveMedia' plugin by Geoff Hayward.

   

Iedereen overal welkom:


18 november 2018 Derde zondag Zeebrugge AFGELAST wegens te sterke rukwinden (tot 45 km/uur!)


 

16 december 2018 Derde zondag Zeebrugge

22 december 2018 Wintervuur Zeebrugge

23 en 24 maart 2019 Lentevliegeren Zeebrugge

4 en 5 mei 2019 Tricks Party Zeebrugge

7/8/9 juni Vliegerfestival Bray-Dunes met wedstrijd op zondag (o.v.)

 

   
© @Tweelijners